Cool is Hot: om je vingers bij af te fikken

Cool is Hot: om je vingers bij af te fikken

Net als Steve Jobs is Rene Boender wars van doorsnee en middelmatigheid. Hij bewijst dat weer eens met zijn boek Cool is Hot, de opvolger van bestseller Great to Cool. Vanuit het niets staat dit boek op nummer 2 in de Managementboek top 100.

Dorpsgevoel
Rene introduceert met dit boek het Nieuwe Nederlandse Optimisme. Met een windkracht 10 geeft hij jou een enorme optimisme boost waarna je er weer tegen kunt. Om dit optimisme ook in je organisatie (Business Happiness) te introduceren betekent het wél dat je van de vertrouwde paden af moet wijken. Je moet durven zwemmen richting kansrijke Blue Oceans. Lef en speelsheid herontdekken doe je bij de Ontdekfabriek in Eindhoven, liefst samen met Generatie-Z. Deze generatie is hierarchiemoe en geloven niet meer in het ‘do as you are told’. Ze gaan liever hun eigen gang en je triggert ze alleen als je erin slaagt een vertrouwensrelatie met ze op te bouwen. Dat warme gevoel van vertrouwen geef je ze zowel off- als online. De lokale verbondenheid van een community, het geven van een zogenaamd ‘dorpsgevoel’, dàt is de grootste uitdaging voor online business happiness.

Spiritualiteit
Het zijn zeker niet alleen die hippe jongelui die de tand des tijds bepalen. Door de crisis keert de oude vertrouwde stropdas terug. Met een stropdas bied je veiligheid en je vermijdt risico’s. Terugkeren naar de ‘roots’ is wat we nu graag doen. Of die stropdastrend een blijvertje is, dat vraag ik me af. Gelukkig is de trend van groen ondernemen dat wel voor de komende 50 jaar! Hier kun je beter in meegaan, anders doen je klanten je straks de das om. Het huidige conservatisme gaat hand in hand met de opkomende spiritualiteit. Die trend sijpelt langzaam maar zeker de zakelijke wereld in. Ooit zwaaide Paul de Blot als hoogleraar Business Spiritualiteit de scepter van bezieling op Nyenrode, nu schrijft Kees Klomp over ‘Karmanomics’: zakelijk en maatschappelijk welzijn zijn zaken die in elkaar gaan overvloeien. Ik noem dat zelf de move van Share of Wallet naar Share of Heart. En ach, zo nieuw is dit allemaal niet mensen. “A business that makes nothing but money is a poor kind of business”, zei autofabrikant Henry Ford destijds al.

Sheconomy
Als je het boek goed leest, valt er eigenlijk één hele grote belangrijke trend uit te halen: de man (de zogenaamde wannebee macho) raakt uit en de vrouw(elijkheid) raakt in. We zijn op weg naar de sheconomy; zaken als feminien leiderschap gaan de boventoon voeren. ‘Tijd voor vrouwen om het roer in handen te nemen en bedrijven met vaste hand door woelige tijden te loodsen’, schrijft de ABN AMRO in haar jongste sectorrapport transport & logistiek. En als ik de cijfers van het CBS mag geloven zijn bijna een miljoen jonge vrouwen in Nederland hoger opgeleid dan mannen. Daarnaast is de meerderheid hoogopgeleiden vrouw en studeren ze sneller af. O ja, en vergeet daarbij niet dat ze ook nog eens voor 80-85% het koopproces van vele producten en diensten bepalen. Het zal niet meer zo lang meer duren of ze gaan meer verdienen. Mannen: The future ain’t what is used to be. Game over!

Afscheid
Niet alleen is de macht van mannen tanende, ook die van een oud medium als de tv. Gaat het nog wel om kijkcijfers? Uit Cool is Hot blijkt dat deze cijfers komen van pakweg 1200 gezinnen die op verzoek kijken en met een kastje aangeven waar ze naar kijken. Huh? Inderdaad, zo zit het, maar die wereld stort binnenkort in elkaar.

Met het boek Cool is Hot neem je afscheid; afscheid van azijnpisserij en Calvinistisch pessimisme. Het is een algehele oproep om uit je comfortzone te stappen. En uit de comfortzone stappen betekent afscheid nemen van het masculiene command & control, afscheid nemen van business as usual, afscheid nemen van het idee dat een 65 jarige uitgerangeerd is of dat een 20 jarige digital native geen idee heeft wat er speelt in deze wereld. Belangrijk is de juiste keuzes te maken, je te gaan focussen op je strategie. Dat geldt zowel voor bedrijven als mensen. Bedrijven moeten hun grenzen gaan verleggen en anders durven te zijn. Voor werknemers geldt wat auteur en managementexpert Tom Peters ooit heeft gezegd: “Als je niet bereid bent om ontslagen te worden om je geloof in wat je nu doet, dan werk je aan het verkeerde project.”

Advertisements

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: