De marketeer gaat op reis (Deel 8)

De marketeer gaat op reis en neemt mee: zijn relaties! Hij geeft bedrijven eerste hulp bij strategie en vastzittende creatie. Zijn werkterrein ligt op het kruispunt van organisatie-strategie, coaching, training, marketing en communicatie. “Wat ik doe lijkt eigenlijk nergens op”, staat er op zijn website. Hij heeft een benadering die dwars door bestaande afdelingen, disciplines etc. heengaat en alles verbindt. “Voor mij hangt alles met elkaar samen’’, zo verklaart Goos Geursen.

Illusie
Goos: ‘’Te nauw naar alles kijken, vanuit één discipline werkt bij mij niet. Ik kijk graag naar het totaalplaatje als ik het bedrijfsprobleem aanpak. Ik vraag mij daarbij ook af, wat is er aan de hand in de wereld en bekijk dan welke impact dit heeft op het bedrijf.” Mijn ontmoeting met Goos Geursen is bijzonder te noemen. Hij is een man met zeer veel kennis en dat maakt hem tot een holistisch denker.

“Veel bedrijven zitten nog in het oude denken. Dit soort bedrijven kijken naar wereld als voorspelbaar en analyseerbaar is en zien alleen naar structuren. De marketeers die er werken, hebben de illusie dat de geest van de mens, hun klant in dit geval, beheersbaar is. Internet is een belangrijke aanjager geweest voor het nieuwe denken. Dit is de gedachte dat bedrijven voortdurend in beweging zijn en dat processen boven structuren staan.”

Metselen
Wat mij met name intrigeerde op zijn site is zijn workshop ‘De Kansenmakerij’. Tover problemen om in kansen. Leer werken ‘naar voren’ in plaats van ‘naar achteren’. Maak toekomsten. Hierbij zetten we vaak de vraag centraal van ‘in welke business(es) zitten we eigenlijk? Zijn we bakstenen aan het metselen of een school aan het bouwen? Een zeer essentiële vraag vind ik omdat ik constant merk dat de meeste bedrijven nog vanuit hun product of dienst denken en niet buiten hun kaders durven te gaan. Goos: “Ik pin mezelf niet vast op een bepaalde methode of truc. Afhankelijk van de problematiek kies ik samen met de klant de aanpak. Dat kan zijn: een goed gesprek, aanwezigheid on-the-job, een training, een sessie of traject vanuit een concept, open space bijeenkomst, een wandeling, een game, een kunstwerk, een energie-reading …”

Senseo
Goos Geursen is een man die kijkt naar de verbindingen tussen verschillende zaken, zijn blik is openminded. “Iedereen heeft het over dat de klant koning is, maar je relaties zijn koning! Senseo is hier een goed voorbeeld van. Op hun webiste wordt interactief smaakbelevingen vastgesteld.” In een blog van hem bekijk ik een Youtube video over flexibele, vruchtbare coalities die geheel in de lijn ligt van de Virtual Guardian Angel theorie en het businessmodel van de 21e eeuw. Prachtig hoe hij hierin zijn visie verwoordt. Hij haalt daarbij inspiratie uit de Afrikaanse Ubuntu filosofie, bij hem binnen gekomen via de Zuidafrikaanse dichteres Antjie Krog. Binnen deze filosofie staat het idee centraal dat elk mens deel uitmaakt van een groter geheel en ook verantwoordelijk is voor dat grotere geheel. Een bekende Ubuntu uitspraak is: “Ik ben omdat wij zijn”.

Antjie Krog spreekt over een verschil tussen het Westerse ‘zelf’ en het Afrikaanse ‘zelf’. Het Westerse ‘zelf’ is doordrenkt van individualiteit, het Afrikaanse ‘zelf‘ hangt altijd samen met de community, natuurlijk is er een ík’, maar dat staat altijd in relatie tot de gemeenschap. In het Westen is zoveel nadruk op het zelf dat het gemeenschapsbesef heel klein is geworden. Ook iemand als Nelson Mandela hangt de Ubuntu filosofie aan.

Goos:”Tijdens het Give Marketeers A Break event, waar ik één van de storytellers ben, wil ik duidelijk maken dat wij met z’n allen één zijn, wij zijn dan meer dan de som der delen. Ik wil teamgeest laten ontstaan, het belang uitleggen van relatiemanagement en cocreatie. De uiteindelijk doorbraak die doe je zelf!”

Het Give Marketeers A Break event: 12 januari 2012.

Video Zuidafrikaanse dichteres Antjie Krog over samenleven:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: