Huub Stammes: Iedereen kan winnen!

Ex- interim directeur  Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB), van 2001 tot 2004 directeur van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) en werd last but not least Europees kampioen als lid van het triathlon team in 1985. Verder was hij actief bij interim-managementprojecten van o.a. Robeco, Center Parcs Europe en DSM. Zijn naam is Huub Stammes en op dit moment houdt hij zich vooral met zijn bedrijf Cyclus Consultancy bezig met governance-; verandermanagementvraagstukken en benodigd leiderschap.

Ratio

Is er ook verandering nodig voor marketeers? “Ja, altijd. Immers, de markt verandert continu. De marketeers van tegenwoordig lopen echter makkelijk met alle hypes mee en zijn steeds op zoek naar het volgende speeltje, nu is dat Social Media, terwijl ze toch veel meer moeten kijken naar het primaire proces van marketing. Daarnaast valt het mij op dat veel marketeers onvoldoende kijk hebben op cijfers, oftewel de ratio. Ze zijn bezig met hun onderbuikgevoel in plaats van ook te meten. De financiële mensen in een bedrijf hebben vaak meer kijk op de markt omdat ze de cijfers kennen”, meldt Stammes.

Voetbal

 ‘Het enige wat zeker is, is verandering’ lees ik op je website, wat zijn nu de lastigste issues bij verandermangement? “Belangrijkste probleem dat meestal speelt is dat er geen leiderschap is die concreet richting geeft en ongeduld. Er wordt door het management als het goed is diep nagedacht over de veranderingnoodzaak en wordt er een strategie bepaald. Hierna verwacht men dat de medewerkers in een half uurtje om zijn na de presentatie. Als er dan vragen gesteld worden wordt dit gezien als weerstand. Terwijl mensen meestal oprecht gewoon meer willen weten. Je kunt dan spreken dat er geen dialoog met de medewerkers wordt aangegaan en ook hun tijd wordt gegund om het gevraagde veranderingsvraagstuk een plaats te geven.” Hoe komt dit? “Het management heeft te vaak geen idee wat er op de werkvloer afspeelt. Dit kan veel beter. Neem je mensen mee in het veranderingsproces. Betrek ze, consulteer en informeer ze en geef hen veel meer verantwoordelijkheid in dit proces. Het is net als bij teamsport, de sporters moeten ook dagelijks trainen om goed te presteren op elke wedstrijd. Zij worden dan steeds bekwamer. Laat personeel ook veel meer hun input geven binnen de organisatie en dat zal de performance van de organisatie absoluut ten goede komen.”

Debiteuren/Crediteuren

 ‘’De meeste mensen doen maar wat in het leven, gaan naar hun werk en spelen Debiteuren/Crediteuren zoals in Jiskefet, zonder dat ze het in de gaten hebben. Komen thuis en doen hun ding, elke week opnieuw, jarenlang. Ze hebben geen bergtop, doelen en geen plan, en hebben geen resultaat voor ogen. Dit mag natuurlijk en is op zich niet erg. Echte leiders zijn mensen die eerst kijken naar hun eigen gedrag en vanuit daaruit richting geven aan anderen. Die weten wat ze willen en hoe zij hun doel willen bereiken. Zij hebben daar veel voor over en laten er ook veel voor. Met de goede kanten er van, en soms de slechte. Echte leiders brengen ons verder. Zij inspireren, motiveren en enthousiasmeren. Zij maken het verschil. Dat hoeft uiteraard niet alleen in het bedrijfsleven zo te zijn. Het boek van Stephen Covey ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ vertelt hier uiteraard ook van alles over. Echte leiders hebben het vaak van nature. Uiteraard kan je het verbeteren. Dat kan, en dan moet er flink worden getraind, maar het geeft nog geen garantie. Mensen boven de vijfendertig die het niet hebben, zullen het ook nauwelijks krijgen”

 Topsporters

Wie is dan een voorbeeld van een goed leider? “Voor mij is dat Bert van Marwijk. Hij heeft voor de WK voetbal een doel bepaald. Dit doel was de finale winnen. Zijn strategie was om dit met resultaatgericht voetbal te doen met een vast team. Met dat doel voor ogen, is hij zeer consistent geweest en voerde hij zijn strategie zeer consequent door. Hij wilde de finale halen en winnen, dat is het resultaat dat hij voor ogen had en bijna bereikte.” De volgende vraag die dan bij mij opkomt, is of topsporters goede leiders zijn? ‘’Nee, eigenlijk niet. Ze zijn echt te egocentrisch en daarbij is hun inlevingsvermogen voor anderen redelijk beperkt.”

Maar ze zijn gek op winnen, dat is toch ook heel wat? ‘’Dat klopt, dat kunnen ze echt goed. En ze kunnen tegen weerstand, zijn vastberaden en hebben discipline. Dat zijn goede eigenschappen binnen sport en werk. Echter het egocentrische is voor het leiden in organisaties een te grote tekortkoming. Je kunt ze wel prima in je team hebben. De drive van topsporters daar kan je van leren. Gebruik deze sterke punten van hen. Daarnaast kan iedereen winnen als je echt wilt. Om te winnen moet je ook durven te verliezen. Dat is heel gezond en je leert er heel veel van. En dat maakt mensen sterker voor nieuwe uitdagingen. De optelsom is dat als je kansen creëert, je met een uitgebalanceerd team heel veel kan bereiken en de finales kan winnen”

Tags: , ,

Leave a comment