Haal de besten in huis door ze vrij te laten

 “Mijn grootste probleem is het managen van uitzonderlijk talent, eigenlijk zijn zo’n 95%-99% van onze medewerkers zeer getalenteerd. De mensen die hier werken zijn heel erg goed. Ik gebruik dan ook geen traditionele werving- en selectiemethoden.” Dit zijn de woorden van Liane Hornsey, VP Operations van Google,  een bedrijf dat zo’n 15 jaar geleden niet eens bestond!

Jaloers

Een bedrijf om in vele opzichten jaloers op te zijn. Google heeft gewoonweg de beste mensen en de beste mensen willen er werken. Ze worden daar omgevormd tot zeer effectieve teams. Hoe doet Google dat toch? Google legt een hele grote focus op hun cultuur en zoeken daar de beste mensen bij. Ze zijn wars van hierarchie en teveel managementlagen. Een paar keer per jaar organiseren ze Bureaucracy Buster Days. Medewerkers mogen die dag hun beklag doen bij verscheidene managers die volgens hen te bureaucratisch aan het worden zijn en beslissingen te lang op zich laten wachten. Dit is één van de manieren om innovatie te binnen Google te stimuleren.

360° review

Bij werving- en selectieprocedures beslist nooit één persoon. Ze doen een 360° review om helder te krijgen dat iedereen die met de nieuwe medewerker in aanraking zal komen tevreden zal zijn. Op die manier wordt duidelijk of iemand echt bij de Google cultuur past. De sfeer, de kleding en het gedrag van de mensen op de werkvloer is zeer informeel. Daar staat tegenover  dat er diep wordt nagedacht en beslissingen worden genomen op basis van onderzochte data.

Focus op het goede

Mederwerkers van Google kunnen gaan en staan waar ze willen in het bedrijf, werken op tijden dat het hen uitkomt, ziekteverzuim wordt niet genoteerd en er is alleen focus op wat wel goed gaat. Het is de output die telt en hoe je dat doet maakt een manager niet uit. Daarnaast neemt een manager 100% verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van het team. Zijn of haar succes is direct gelinkt met het succes van het team. En als je als manager een andere goede wannabee manager ontdekt in je team, zijn er volop Leadership Programs te volgen om de high potential klaar te stomen voor meer verantwoordelijkheid.

Speelruimte

Niet verbazingwekkend eigenlijk dat een bedrijf als Google de besten in huis heeft. Het is een speelterrein waar je je talenten volledig kan ontplooien en je snel je nieuwe ideeën om kan zetten tot daden. Met name bijzonder is de focus op positiviteit, terwijl merendeels, zeker in de Nederlans Calvinistische cultuur, de nadruk ligt op wat fout gaat. Daarnaast valt de warsheid van command and control  en top-down cultuur op. Google loopt voor op wat mainstream gaat worden in veel bedrijven. Het zal nog even duren, maar de nieuwe generatie creative class zal er zeker een boost aan geven.

Bron:  Meettheboss.tv – http://bit.ly/gOmSPx (registreren verplicht)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: